V EIDNBURGHU SO PRIDOBILI NOV CENTER BAHA'I
EIDNBURGH, ŠKOTSKA, ZDRUŽENO KRALJESTVO, 1. november 2005 (BWNS) Krajevne in Narodne Skupnosti Baha'i so združile svoje moči in škotska prestolnica je s tem pridobila eleganten Center Bahai'.
Center se nahaja na Albany Street 44 na področju Georgia New Town, v zgodovinskem delu mesta, kjer so stavbe pod spomeniškim varstvom in blizu edinburškega poslovnega in nakupovalnega dela mesta.
Štirinadstropna stavba ima številne prostorne sobe, ki so primerne tako za sprejemanje prominentnih obiskovalcev, kot tudi za srečanja Narodnega Sveta Baha'i za Škotsko, Krajevnega Sveta Baha'ijev Edinburgha in Skupnosti Bahai' na splošno.
Že v letu 2003 so pričeli iskati prostor, po tem, ko je Univerzalna Hiša Pravičnosti pozvala Narodni Svet Baha'ijev Združenega kraljestva, da naj nadomesitjo že obstoječi center z novim, ker le ta ne zaodšča več potrebam skupnosti.
Prireditve, na katerih so zbirali prispevek so se pričeli v letu 2004, in prvi prispevek je znašal 35 futnov(62$), ki so ga zbrali otroci pri prodaji ročno izdelanih kniižnih znamenj (Baha'iji ne sprejemajo donacij izzven članstva Skupnosti Bahai' ).
V januarju 2005 je prišlo do novega iskanja in zbiranja sredstev na srečanju Baha'ijev celotnega Združenega kraljestva, kjer so videli dramaturško uprizoritev dogodkov, ki obeležujejo zgodnjo zgodovino Vere Baha'i na Škotskem.
Primerno stavbo je aprila 2005 dala na prodaj dobrodelna organizacije. "23. maja 2005 na Baha'i sveti dan, ki zazanamuje ustanovitev Vere v letu 1844, so bahaii pounudili lastniku 1.2 miliona funtov(2.12 miliona $), in le ti so ponudbo sprejeli.
John Parris, govornik edinburške Skupnosti Baha'i, je dejal, da je notranjost stavbe prostorna in elegantna, in veliko sončne svetlobe dobi skozi okna zaradi svoje južne lege.
"Stil je gregorijanski in daje Centru občutek veličastnosti in dostojanstva ," je rekel dr.Parris, član Narodnega Sveta Baha'i Združenga kraljestva.
"Stavba je bila obnovljena v letu 1999, in je ohranila originalne oblike, vključno z napušči, kupolo, kamini, stopnišči in izrazito zaobljenimi vrati", pravi dr. Parris.
Center že uporabljajo za aktivnosti Krajevnega Sveta Baha'ijev Edinburgha, in pripravljenih je veliko načrtov za bodočnost, kako bo center koristno služil skupnosti in bo toplo sprejemal tudi goste.
< NAZAJ

 

 
 
     
 
Vhod v novopridobljeni Center Baha'i v Edinburghu Škotska