ŽENKSE POŽELE NAGRADE NA FILMSKEM FESTIVALU
SYDNEY, AVSTRALIJA, 9. november 2005(BWNS) - Film o enakosti med spoloma z otroškega stališča je prejel nagrado "najboljši film" na festivalu "Harmony Film Festival", ki je potekal v avstralskem navječjem mestu 22.oktobra.

V Astraliji narejen film Bite Haindarian, ki sicer izvira iz Los Angelesa, nam pove zgodbo o 8 letni deklici, ki ji oče odreče zamenjavo domačih opravil (pomivanja posode) z njenim bratov (košenje trave), ker meni, da je košenje "za fante". Deklica vzame stvari v svoje roke in film se konča s humornim a zgovornim razpletom.

Več kot 600 ljudi je prisostvovalo na festivalu, katerega glavna tema je bila ženska.
Tekmovalo je 25 filmarjev iz različnih religij in kulturnih ozadij iz mnogih držav vključno z Avstralijo, Japonsko, Španijo, Rusijo in ZDA. Filmi so se razpenjali od nežne dobe raziskovanja("32EE") in široko zasnovane neposredne komedije ("Footsteps Femme Fatale") do dokumentarca o genocidu iz Sierra Leone ("Mussu") in ženske odtujitve v Rusiji("The Glass Island"). Sodniki so bili iz vrst filmske industrije. Med njim sta bila filmska dokumetarista Peter Butt in Mitzi Goldman, filmski režiser Mojgan Khasem, filmski in televizijski novinar Sandy George in igralec Nick Tate.

Osem od 14ih finalistov so bile režiserke, kar je razveseljiv rezultat, kot pravi direktor festivala Mehrzad Mumtahan.

"Temo "Ženska" kot vodilno temo smo v letu 2005 izbrali zato, da bi pritegnili pozornost na zadeve o enakosti in k pomebni vlogi, ki bi jo ženske lahko odigrale kot tvorci miru v tem našem težavnem svetu, " je dejala gospa Mumtahan", in da je med finalisti večina žensk, je neverjetno pozitiven rezultat. To kaže tudi na to, da ne govorimo kar v prazno-ampak, da resnično ustvarjamo spremembe".

Gospa Mumtahan pravi, da je festival navdihnilo Baha'ii prepričanje, da ima umetnost veliko sposobnost prebuditi in dvigniti srca. Pravi, da lahko filmarji široko izražajo sporočilo miru in vzpodbudijo ljudi, da razpravljajo o pomembnih zadevah, ki se nanašajo na sožitje in enotnost.

Sodelujočim na festivalu so svetovali, da bi bila koristna uvodna točka v njihovem raziskovanju teme za leto 2005 "Obljuba svetovnega miru" - sporočilo, ki ga je leta 1985 izdala Univerzalna hiša pravičnosti,da je poudarila pomemebnost zveze med vlogo ženske in utrditve svetovnega miru.

"Ženska emancipacija, dosežek polne enakopravnosti med spoloma, je eden pomembnejših, čeprav manj prepoznavnih predpostavk za mir,"pravi sporočilo.
"Zanikanje takšne enakopravnosti sproži nepravičnost napram polovici svetovne populacije in vzpodbuja v moških škodljiv odnos in navade, ki se prenašajo iz družine na delovno mesto, v politično življenje, in na koncu koncev na mednarondna razmerja,"je bilo rečeno.

Šestiminutna komedija Shideh Faramand "In Time" je osvojila tako "Izbiro občinstva" in nagrado za "Dosežke". Film zavzema humoren pogled na socialni pritisk na samske ženske, da bi se poročile in ustvarile družino. Gospa Faramand je dejala, da je bil njen navdih, da bi "naredila pritisk na svet".

"Pravijo, da lahko vidimo dušo družbe skozi umetnosti in lahko vidimo, da je v svojem moralnem stališču tako ponižujoče. Rada bi ustvarilo njeno novo dušo", je dejala.

Nagrado "Most Original Recept" je prjela Anis Fanaeian za svoj film "Remember Tomorrow", film, ki govori o uspešni poslovni ženski, ki se odloči za materinstvo in radost materinstva, da lahko ima in vzgaja otroke pred uspešno kariero.

Eden izmed sodnikov Peter Butt, izdelovalec dokumentarnih filmov, je dejal, da Harmony Film Festival ustvarja novo paradigmo za filmsko industrijo. S tem zagotavlja nov nivo
za ustvarjalce filmov, ki bi ga lahko delili s svetom, svoje upe in sanje o novi civilizaciji.
"Govoriš koreninam in navdihuješ ljudi, da z novimi idejami vplivajo na družbo," pravi gospod Butt.

"Morda to ne bo od danes na jutri, toda njeni praktikatni(filmarji) imajo največji vpliv"
Festival, ki je letos drugi, je organizirala skupina ljudi: Collis Ta'eed, Naomi Hall in gospa Mumtahan.

Filme festivala so že predvajali v drugih večjih mestih Avstralije, Nove Zelandije in v Izraelu, kmalu pa jih bodo videli še v drugih državah.
več http://www.harmonyfilmfestival.com

NAZAJ | ČLANEK NA BWNS | SLIKE