V IRANSKI JEČI JE UMRL PO KRIVICI ZAPRT BAHA'I
NEW YORK, 28. december 2005 (BWNS)
– Baha'i, ki je bil po krivici 10 let zaprt v Iranu je 15. decembra 2005 umrl v svoji jetniški celici iz neznanih razlogov.

G. Dhabihu'llah Mahrami, 59, je bil v času svoje smrti zaprt v Yazdu pod težkimi fizičnimi pogoji.

Njagova smrt je prišla v času, ko se pričenjajo novi valovi nasilja nad Baha'iji. To leto je bilo zaprtih 59 Baha'ijev, kar je mnogo več kot pretekla leta.

Njegova aretacija leta 1995 v Yazdu je temeljila na obtožbah odpadništva. Sprva je bil obsojen na smrt, kasneje pa je bila kazen spremenjena v dosmrtno ječo po tem, ko je mednarodna skupnost povzdignila svoj glas ter po veliki medijski pozornosti.

Gospod Bani Dugal, glavni predstavnik Mednarodne skupnosti Baha'i pri OZN, pravi: »Baha'iji po vsem svetu globoko žalujejo ob smrti g. Mahramija, ki je bil desetletje zaprt zaradi obtožb, ki so kršile njegovo versko svobodo. Med tem, ko vzroki za njegovo smrt niso znani, je jasno, da g Mahrami ni imel nikakršnih zdravstvenih težav. Prav tako vemo, da je bil g. Mahrami prisiljen opravljati težka fizična dela in da so mu večkrat grozili s smrtjo.Gledano v tej luči je jasno, da Iranske oblasti nosijo odgovornost za smrt nedolžnega človeka, katerega edini zločin je bil to, da je bil Baha'i.V našem žalovanju upamo, da njegova nepojasnjena smrt ne bo šla mimo neopažena, in da bo ta primer postal vzrok za nadaljnja dejanja, ki bodo celotno emancipirala Baha'I skupnost Irana.«

G. Mahrami je za seboj pustil svojo mati, ženo, štiri otroke in vnuke.

Njegov pogreb je bil 16. decembra 2005, na isti dan, ko je glavni odbor OZN sprejel resolucijo, ki izraža resno zaskrbljenost nad človekovimi pravicami v Iranu in z specifično omembo nadaljujočega preganjanja skupnosti Baha'i.

ČLANEK NA BWNS | SLIKA | NAZAJ NA AKTUALNO