POŽIVLJAJOČI DUH NAPOLNJUJE ŠTUDIJSKI KROG
SOFIJA, BOLGARIJA, 21. oktrobra 2005(BWNS) - Nekega spokojnega poletnega večera je pogovor v tej vzhodni evropski prestolnici od vsakodnevnih stvari hitro prešel na vprašanja, ki si jih ljudje zastavljamo že od nekdaj. Zbrani so bili člani študijskega kroga Baha'i, ki se srečujejo tedensko in skupaj raziskujejo duhovna in praktična vprašanja, ki jih zadnji dve leti privlačijo.
"Govorili smo o duši, življenju po smrti, molitvah...to so vprašanja večnosti", pravi IOTA KONSTANTINOVA, ki je administrativna managerka korporacije.
Ga. Konstantinova, ki ni Baha'i, je govorila o diskusijah, ki so nastale ob študiranju knjige "Razmišljanja o življenju duha". To je prva iz serije sedmih knjig, ki jih je razvil Inštitut Ruhi iz Kolumbije, uporablja pa sistem samo usmerjenega učenja, ki se odvija v skupinah. Te knjige so sprva uporabljali Baha'iji kot orodje za svoj duhovni razvoj in pridobivanje sposobnosti za služenje drugim. Popularnost teh Ruhi študijskih krogov pa se ja sedaj močno razširila izven meja Skupnosti Baha'i.
V mnogih državah, kjer so ti študijski krogi organizirani, tudi v Sloveniji, je Inštitut Ruhi zelo popularen in se ga udeležujejo ljudje različnih starosti in kultur. Študijski krogi imajo tutorje, ki so skupini bolj v pomoč kot pa vodje, in tukaj je to Terri Madison, ki je Bahai, druge udeležence pa opisuje kot ljudi, ki "imajo radi in spoštujejo" vero Baha'i, čeprav niso formalno njeni člani.
Ko smo vpražali udeležence študijskega kroga, da nam razložijo prednosti njihove udeležbe so nam odgovarjali z veliko mero entuziazma.
"Dobro izobraženi ljudje uživajo v takšnih razpravah," je dejala g. Konstantinova, ki ima magisterij v gradbeništvu, je pa diplomirala tudi iz ekonomije in novinarstva. "Dalo mi je nove ideje, nove poglede, nova razumevanja," pravi Konstantinova, in da jo je to sodelovanje, na primer, vzpodbudilo, da je pričela z osebnim projektom za odpravo ogovarjanja in opravljanja v njenem okolju.
"Prebrala sem citat Baha'u'llaha, ki pravi, da ni tisti Baha'i, ki samega sebe tako imenuje, toda le tisti, ki ga dejanja napravijo za Baha'ija," pravi, ko govori o pomembnosti pridobivanja moralnih vrlin.
DYANA DAFOVA, je še ena izmed udeležencev študijskega kroga, in je priznana bolgarska pevka in skladatelljica, ki sledi mednarodni glasbi. Pred nedavnim je v New Yorku podarila dve svoji pesmi za kompilacisjki CD, ki ga je izdala Komisija za človekove pravice pri OZN. Njeno glasbo so predvajali v vesolju ameriškim astronavtom.
G. Dafova pravi, da uživa v študijskih krogih, ker vsakomur omogočajo, da se vidi z drugega zornega kota in se bolj zaveda in ve o pombembnih vprašanjih.
"Rada se družim z ljudmi, ki jih zanima duhovnost in je le ta prisotna v njihovih življenjih," pravi.
"Če živiš hitro življenje, mislim, da je dobro, da si pozoren na takšne stvari. Če ne, izgubš vedenje kako živeti in vedenje o tem, kaj je pomembno. To pa je ena najpomembnejših stvari v našem življenju.
Doma moli molitve Baha'i s svojim možem. Sama sebe opisuje kot dobro prijateljico vere Baha'i.
"Bila sem v Haifi, in to je ena najlepših izkušnej mojega življenja, ki mi bo ostal v spominu do konca mojega življenja."
Pred tem je bila njena ustvarjalnost predvsem usmerjena na jazz, pop in klasične žanre toda sedaj se je usmerila v "novo glasbo", ki kombinira glasbene vplive različnih kultur, in nosi sporočilo ljubezni, miru in strpnosti.
"Je zelo resna gasba za ljudi, ki razmišljajo. Je glasba za misli in dušo."