SREČANJE RELIGIJ V MOLITVI ZA MIR
DAR ES SALAAM, TANZANIJA, 11. november 2005(BWNS) - Predstavniki devetih verskih skupnosti so ponudili svoje molitve na Mednarodnem dnevu miru, ki ga je organizirala skupnost Baha'i Tanzanije.

Govornica Eshila Maravanyika je dejala:"To je zgodovinski dan". Gospa Maravanyika je izrazila svojo radost, da je lahko priča številnim verskim skupnostim, ki so se združile v forum, ki je ponudil svoje molitve za mir 21.9.2005.

Njen nagovor so poslušali predstavnik Vere Baha'i, Budizma, Kristjani, Hindujci, Muslimani, Zoroastri kot tudi svet Aga Khana in afriških tradicionalnih verstev.

Na glavni razpravi so udeleženci predstavili svoje predloge, kaj bi lahko naredili, da bi postali tvorci miru, kako bi posamično lahko prispevali in združno gradili miroljuben svet.
Dr. Navruz Lakhani, predstavnik Sveta Aga Khana je dejal , da se moramo učiti od drugih kultur, verstev in tradicij.

"Večino časa smo v konflitu zaradi ingnorance drug do drugega, " je dejal dr. Lakhani. "Kot posamezniki se lahko potrudimo, de se učimo od drugih in s tem bosta prišla spoštovanje in toleranca, " je še dejal.

Gospa Gladys Denis, kristjanka, je dejala, da bi se mir moral pričeti pri vsakem posamezniku, ki bi to prenesel na skupnosti in bi ga nato prenesli na koletivno raven.
"Odgovornosti vsakega posameznika," je dejala gospa Denise"dajmo najprej to sprejeti kot Mojo dogovornost preden postane Naša"
Gospa Jessica Mkuchu, tajnica tanzanijske ekumenske skupine dialoga meni, da moramo najprej v mir verjeti. "Nato se moramo izogibati konfliktov in nasilja, " pravi gospa Mkucha.
V progaram je bila vključena parada otrok, ki so nosili napise na katerih je pisalo:"Uganite kdo smo mi? Smo otroci enega stvarnika in rože enega vrta. Kaj mislite, da rabimo? Mir, prosim!"

Baha'i govornica Mitra Deliri Sabet je razložila razloge za organiziranje srečanja, in da človeštvo sedaj stoji na začetku veličastne nove dobe, za katero je v svetovnih verskih spisih obljubljeno, da bo nastopil mir. "Namen srečanje je bil zagotoviti skupne osnove, kjer se različne verske organizacije združijo in molijo za skupni cilj - MIR," je dejala gospa Sabet.

Srečanju so sledile medverske aktivnosti v katerih so bili udeleženi tudi Baha'i Tanzaniije, je dejala.

"Z roko v roki delamo z drugimi verskimi organizacijami na mnogih področjih, kot sta primera zamnjševanja revščine in pri programih za HIV," je dejala.

[Več o Baha'ijih iz Tanzanije]
[Slike in članek na BWNS]

< NAZAJ