Svetovna skupnost Baha'i
Svetovni center Vere Baha'i
Organizacije
Narodne skupnosti
Razvoj dru~be
 
Hiša Čaščenja v Čilu, ki je trenutno v izgradnji.
Obiščite predstavitev na spletu.
 
   

HIŠE ČAŠČENJA
Hiša čaščenja je kraj, kjer se ljudje srečujejo da bi molili in meditirali ne glede na to kakšna je njihova veroizpoved. Najlažje bi jih lahko primerjali z cerkvami, templji ali mošejami, pa vendar so nekaj več kot to.

Do danes je bilo zgrajenih sedem Hiš Čaščenja - vsaka na svojem kontinentu, kot znamenje globalnega napredka Vere. V trenutnem razvoju Vere se Baha'iji raje osredotočajo na izgradnjo družbenih in duhovnih ustanov družbenega življenja kot pa fizičnih zgradb v vsaki skupnosti. Vendar pa zgradbe ki stojijo kličejo k novemu načinu verskega čaščenja in življenja.

           
 

Prva hiša čaščenja je bila zgrajena v Rusiji v mestu Aškabad v osrednji Aziji. Dokončana je bila leta 1908 in je služila Baha'ijem v tej regiji do leta 1938, ko si je zemljo prilastila Sovjetska oblast. Zgradba je bila porušena leta 1962 po tem, ko jo je močno poškodoval potres.

Prva hiša čaščenja na zahodu je bila zgrajena leta 1953 v ZDA. Njena okrašena kupola ter nenavadni okrasi združujejo vzhodni in zahodni arhitekturni slog. V letih svojega obstoja je Hiša Čaščenja privabila na milijone ljudi. Sčasoma so bile zgrajene še druge Hiše v Afriki, Avstraliji, Nemčiji, Panami, Samoi in Indiji. Trenutno je v izgradnji Hiša Čaščenja v Čilu. Hiše Čaščenja, kot tudi vsi ostali objekti so bili financirani izključno z prostovoljnimi prispevki Baha'ijev, saj le ti lahko prispevajo v Baha'i Sklad.

Zadnja Hiša Čaščenja je bila zgrajena v Indiji leta 1986. Od takrat je bila zgradba nagrajena z neštetimi arhitektskimi priznanji in bila deležna velike pozornosti v več stotih časopisih. Njen navdih je lotusov cvet. Njeno obliko sestavlja 27 prosto stoječih marmornatih 'listov'. Zgradba lahko sprejme do 2500 ljudi. V nekaj letih je tempelj v New-Delhiju postal ena večjih svetovnih znamenitosti, ki na leto pritegne več kot 2.5 milijona ljudi. Na hinduistične praznike jih tempelj obišče tudi do 100.000 na dan.